Kategóriák
Hírek

Zöld kérdések a civil fórumon

Az önkormányzat vezetői és a kerületi civil szervezetek rendszeres közös fóruma jó lehetőséget biztosít a fenntarthatósági, klímavédelmi kérdések megtárgyalására is.

A zöldfelületek gondozásának, megújításának klímaadaptációs szempontból van jelentősége – ez a Közpark feladata. A civilektől azt kérték a fórumon az önkormányzati vezetők, hogy legyenek aktívak: ha úgy látják, hogy valami nagyon elhanyagolt vagy nagyon szép, keressék a polgármesteri hivatalt, és jelezzék vissza, hogy valami jól vagy kevésbé jól működik.

Az avargyűjtés kérdése is terítékre került: ez fontos komposzt-alapanyag, ezért érdekünk, hogy ne a kukában végezze kommunális hulladékként. Az önkormányzat a lombgyűjtő ketrecek helyett a kerület egy részén zsákos gyűjtést vezetett be, mert néhányan a lombgyűjtő ketrecekbe hulladékot, szemetet helyeztek. Lebomló műanyag zsákokat biztosítottak a kertvárosiaknak: ezek egy része ingyenes, egy része fizetős volt, de a fizetős zsákokhoz is jelentős árkedvezménnyel lehetett hozzájutni. Októbertől januárig lehetett ezekbe gyűjteni a lombot, kihelyezni az utcára, ahonnan az önkormányzat elszállította. Wekerletelepen egyelőre kísérleti jelleggel, egy nagyon rövid utcaszakaszon tesztelte az önkormányzat, hogy az irdatlan mennyiségű lomb problémája megoldható-e zsákos gyűjtéssel. Wekerle ugyan egy kisebb területe Kispestnek, de háromszor annyi zöld keletkezik itt, mint a többi részen összesen.

A fórumon a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009-es, „Klímatudatossági programok Kispesten” című projekt részeként Horváth Kinga, a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelési programvezetője bemutatta a szövetséget és szemléletformálási programjaikat. Az önkormányzati dolgozók és a civil szervezetek tagjai számára is hasznos tudni, hogy az MTVSZ kiállításokat készít és kölcsönöz, iskolai foglalkozásokat, vetélkedőket, rendezvényeket, előadásokat tart, tájékoztató anyagokat készít, fesztiválokon van jelen, játékokat készít és vezet, és kampányokat szervez. Mindezt jelentős médiamegjelenéssel – azért, hogy közérthetően jussanak el a zöldüzenetek és a tanácsok lehetőleg minél több emberhez, a gyerekektől a felnőttekig.