Kategóriák
Hírek

Ismeretterjesztés a Wekerlei Napokon

A kispesti KEHOP 1.2.1 projekt standján a klímavédelem és a klímaadaptáció óriási témakörén belül leginkább a komposztáláson és a hőszigethatás kialakulásán, megakadályozásán volt a hangsúly.

Csikai Mária, a JÓÜGY Kft. vezetője tartott tanácsadást a résztvevőknek a beltéri komposztálásról: hogyan lehet a lakásban, konyhában komposztálni kellemetlen szagok nélkül.

A szemléletformáló tevékenységekben a hősziget hatásról is sok szó esett, amely a városok túlburkolásakor keletkezik. Köztudott, hogy a klímaváltozás hatására egyre forróbbak a nyarak, a hőhullámok intenzívebbek és gyakoribbak. Ezt a lebetonozott, térkövezett felületek még inkább súlyosbítják. Városfejlesztési feladat a hőszigethatás csökkentése zöldfelületek, zöldfoltok kialakításával, vagy árnyékolással.

A szemléletformáló kérdőívet kitöltő résztvevők biocsíra csomagot kaptak, amely tudatosítja, hogy otthon is lehet egészséges vitaminforrást csíráztatni, és nem szükséges a világ másik tájáról hosszan utaztatott zöldségeket vásárolni. A kérdőív kitöltésekor kiderült az is, hogy a gyerekek gyakran többet tudnak a klímaváltozásról, mint a szüleik.