Központi KEHOP

A „KEHOP 1.2.1 – Klímatudatossági programok Kispesten” című projektünk a kormány KEHOP 1.2.1 (Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás) pályázatának támogatásával valósul meg.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP 1.2.1 felhívása önkormányzatokat, társulásaikat és civil szervezeteket támogat olyan tevékenységek megvalósításában, amelyek segítik a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodást és a klímatudatos magatartásformák elterjesztését. A program forrását az EU Kohéziós Alapja és a magyar költségvetés társfinanszírozása biztosítja.

A pályázati kiírás hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás a legnagyobb környezeti kockázatok egyike, amely Magyarországon magasabb átlaghőmérséklettel jár, és várhatóan gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események (felhőszakadás, szélvihar, hőhullámok, árvizek, erdőtüzek).

A klímastratégiák végrehajtáshoz és a klímaváltozást okozó társadalmi tevékenységek megváltoztatásához elengedhetetlen a helyi közösségek bevonása. Ezért a felhívás alapvető célja a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás, valamint széleskörű szemléletformálási programok megvalósítása.