Kategóriák
Hírek

Kerületi Bringás reggeli

Kispest egy évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Magyar Kerékpáros Klub Bringázz a munkába! kampányához, amelynek keretében évente két alkalommal tartunk Bringás reggelit a a Határ úti csomópontnál. Bár az időjárás nem mindig kegyes se a rendezvényhez, sem pedig a bringásokhoz, jól látszik, hogy még esős időben is sokan kerekeznek Kispesten, vagy a kerületen át: igazi alternatív közlekedési eszközzé vált a kerékpár.

A reggelizni megálló kerékpárosok gyakran mesélik, hogy az igazi kerékpárost, még ha amatőr is, nem riasztja el sem eső, sem hó, a biciklizés évszak- és időjárás-független! Ilyen időben jóval kisebb a forgalom a kerékpárutakon, így nem alakulnak ki forgalmi dugók, mint az a nyári hónapokban gyakran előfordul, amikor már szinte egymást zavarták a közlekedésben.

A pandémia kedvezett a kerékpáros közlekedés népszerűségének, hiszen a fertőzés elkerülése miatt a tömegközlekedés helyett egyre többen pattantak nyeregbe, de ez a jelenlegi kerékpárút-hálózat nem bírja el a már magnövekedett kerékpáros forgalmat – állítják a rendszeresen kerékpározók.

A KEHOP 1.2.1 projekt időtartama alatt klímavédelmi szempontokkal is gazdagodott a Bringás reggeli programja: a résztvevők kitölthették az önkormányzati munkatársak által összeállított klímavédelmi kérdőívet.

Ezen kívül a kerületi rendőrkapitányság munkatársai felhívták a kerékpárosok figyelmét a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Támogatásával indult országos akcióra, a BikeSafe-ra. Az akció lényege, hogy lehetőség van a bicikli nyilvántartásba vételére országos és biztonságos adatbázisban, amelyre az interneten (csekély technikai költsége van), és a kerületi kapitányságon (ingyenes) is van lehetőség. Ehhez szükségesek a kerékpár vásárlásakor kapott papírok, az „alvázszám”. Akinek volt kedve, a Bringás reggelin is regisztrálhatta kerékpárját.