Kategóriák
Hírek

Kispesti Zöld Olimpia

A KEHOP 1.2.1-18-2018-00009 „Klímatudatossági programok Kispesten” projekt egyik legnagyobb lélegzetvételű eseménye a kerületi óvodák és általános iskolák számára meghirdetett Kispesti Zöld Olimpia volt.

Három korosztály számára (óvodás, alsó és felső tagozat) készültek klímatudatossággal kapcsolatos versenyfeladatokat tartalmazó foglalkoztató füzetek. Az iskolások 2021 szeptemberében egy hónapon keresztül olyan „olimpiai” számokban mérhették össze tudásukat, ügyességüket, kreativitásukat, mint például a napkollektor-építés, környezet- és bőrbarát kozmetikumok készítése, vagy a felnőttek meggyőzése a fenntarthatóság fontosságáról. Az óvodások pedig megtanulhatták a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, és még tündérkertet is készíthettek.

Öt óvoda csoportjai, öt általános iskola alsó tagozatos osztályai és három iskola felső tagozatos osztályai vettek részt.

Az intézmények, osztályok válogathattak az izgalmas feladatok között, nem volt kötelező mindenkinek minden feladatot megoldani. Az is cél volt, hogy minél több gyermeket bevonjanak legalább néhány feladatba. A feladatok csoportos, játékos projektekből álltak, hiszen a klímavédelem és a környezetvédelem nem csak egyéni, hanem közösségi tevékenység is. Díjaztuk a legtöbb feladatot megoldó, a legtöbb gyermeket mozgósító és a legkreatívabb megoldásokkal előrukkoló óvodákat, iskolákat.

A foglalkoztató füzetek olyan feladatokat tartalmaznak, amelyeket a jövőben később is fel tudnak használni a pedagógusok klímatudatossági, környezetvédelmi, fenntarthatósági tevékenységekben. A füzetek az alábbi linkekről letölthetők.