Kategóriák
Hírek

Fenntarthatósági workshop pedagógusoknak

Az Önkormányzat online műhelymunkát szervezett óvodapedagógusok és tanítók részére klímatudatosság, környezeti nevelés témájában. A workshopra a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009, “Klímatudatossági programok Kispesten” projekt keretében került sor, amelyben október végéig lakossági fórumok, önkormányzati dolgozói képzések sora és az diákoknak szóló Kispesti Zöld Olimpia valósul majd meg.

A pedagógusok meghallgathatták Soós Viktória pszichológus és klímakommunikációs szakember előadását arról, hogy hogyan reagáljanak, ha valamelyik kisgyermek megijed, szorongani kezd a környezetpusztításról szóló riasztó hírektől. A szakember szerint fontos, hogy a kicsik szókincsével, szintjén magyarázzuk el a problémát, akár egy mese keretében. Semmiképp se keltsünk bennük félelmet, viszont ismerjük el, ne bagatellizáljuk az ijedtségüket! Mint minden más félelemnél, itt is meg kell tanítani nekik a megküzdési stratégiákat, és hogy hogyan kérjenek segítséget, ha szükséges. Meséljük el nekik, hogy nem vagyunk egyedül: sokan dolgoznak a probléma megoldásán, és mindig érdemes összefogni, közösen tenni valamit.

A pedagógusok megoszthatták egymással a tapasztalatokat óvodájuk, iskolájuk jól működő tevékenységeiről: a madárbarát kerttől és a veteményestől kezdve a szelektív hulladékgyűjtésen, energiatakarékosságon keresztül a komposztálásig és esővízgyűjtésig rengeteg hasznos „zöld” praktikát vetnek be az intézmények. Érdekes volt hallani a Környezeti Nevelés Egyesület által kidolgozott Klíma vándortanösvényről, amellyel egyelőre a ferencvárosi iskolások ismerkednek, de remélhetőleg hamarosan eljut hozzánk is! Azon is elkezdtek gondolkodni a résztvevők, hogy a gyalogos, kerékpáros közlekedés és a tömegközlekedés használatának terjesztése érdekében biztonságosabbá, megközelíthetőbbé kell tennünk az óvodák, iskolák és más középületek környékét.

A visszajelzésekből úgy tűnik, a pedagógusok a jövőben is szívesen gondolkodnának együtt az óvodák, iskolák zöldítéséről, és szívesen látogatnák meg egymás intézményeit, hogy átvegyék a legjobb ötleteket.