Kategóriák
Hírek

Energiatudatos szemléletformálás Kispesten

A Kispesti Polgármesteri Hivatal munkatársai az energetikai épületfelújítások hatékonyságáról és ennek mérési lehetőségeiről szóló online workshopon vettek részt, amelyre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00201 (Energiatudatos szemléletformálás a XIX. Kerületben) projekt keretében került sor.


Az esemény előadója, Beleznay Éva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) tanácsadója bemutatta a Horizon2020 program által támogatott BUILD UPON2 projekt keretében kidolgozott épületfelújítási keretrendszert, amely a 2050-re célként kitűzött karbonsemleges épületállomány kialakítását segíti elő. A projekt végrehajtásában 8 ország zöldépítési egyesületei és 8 mintaváros, köztük magyar részről Budaörs, majd a következő lépésként 24 követő város vesz részt. Ezért örvendetes, hogy Kispest, Budavár, Szombathely már résztvevői, és várhatóan Kőbánya önkormányzata is csatlakozik ehhez a nagy projekthez.


A beszélgetés során olyan gyakorlatban is használható megoldásokat kerestek a résztvevők, amelyek végén a közös munka eredménye egy olyan keretrendszer kialakítása, amelyben az önkormányzatok szakirodái a ma még külön-külön gyűjtött és feldolgozott adatokat egy egységes egészként, közös információs bázisként kezelik, látják, majd hasznosítják a közös tudást a városüzemeltetés, az épületfelújítások, fejlesztések, az eladások, vagy éppen a szociális ügyek megoldása érdekében. A beszélgetés végén a résztvevők egyöntetű véleménye szerint elengedhetetlen középületeink energiahatékonysági felújításainak nyomon követése, eredményességének vizsgálata, így a BuildUpon2 indikátorai a kerületi energiahatékonysági monitoring rendszerhez is hasznosak lesznek.