Kategóriák
Hírek

“Bábozd zöldre” program

A Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület élményközpontú környezeti nevelési programjában, a „Klímatudatossági programok Kispesten” című KEHOP-1.2.1-18-2018-00009 számú projekt keretében, a Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor kisiskolásai vettek részt.

Az interaktív környezetvédelmi játszóházban a játéké, a meséé, az aktivitásé volt a főszerep, ahol a gyerekek forgószínpadszerűen vehettek részt a foglalkozásokon.

A kisebbeknek szánt programon a mesével, játékkal, bábokkal fűszerezett foglalkozások a kisgyermekeket segítik a fenntartható zöld gondolkodás elsajátításában. Az ökotudatos bábok 9 témában közös játék során segítik a kicsiket a környezeti probléma egyszerre szórakoztató és megmozgató megoldásában. A különböző állomások bábfigurái rendkívül „jártasak” a különböző zöld témákban legyen szó a szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, közlekedésről, vagy az energiatakarékosságról. Az interaktív, bábbal kísért foglalkozás után, a témához kapcsolódó különleges kézműves foglalkozás zárta a programot.

Akik szerették volna elkerülni a hangosabb, aktívabb foglalkozásokat, azokat az Öko-Mesekuckó bábos foglalkozására várták. A program során mindenki kapott egy pecsétlapot, amire 3 pecsétet kellett összegyűjtenie, majd a Szerencsekerék állomáson ismeretterjesztő anyagokra beváltania.

A programvezető tapasztalatai szerint a gyerekek rendkívül fogékonyak a környezetvédelemre, meglepően jól tájékozottak a klímavédelem feladataiban, ismerik a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb elemeit, és rendkívül sok bennük a tenni akarás. Ez jó, hiszen az itt látottakról a gyerekek otthon beszámolnak majd a szüleiknek is, így a gyerekeken keresztül a felnőttekhez is eljutnak a legfontosabb zöld üzenetek.

Az önkéntesekből álló csapatban a pedagógusok mellett vannak környezetvédelmi szakemberek, hangmérnök, bábos, akik elkötelezettek a környezetvédelmi nevelés mellett.

Az önkormányzati programra  „Klímatudatossági programok Kispesten” című KEHOP-1.2.1-18-2018-00009 számú projekt keretében és támogatásával került sor.